Let op Cookies worden op deze website gebruikt voor de beste gebruikerservaring. Indien u verder gaat, gaat u akkoord met het ontvangen van cookies van deze website. Verder

Moët & Chandon Grand Vintage 2009 75CL

 
62,50
+

Moët & Chandon Grand Vintage 2009

Moët & Chandon produceert deze eeuw een reeks meer dan schitterende vintages onder de naam Grand Vintage. Om er een paar uit te pakken: de Grand Vintage 2002, 2006, 2008 zijn stuk voor stuk pareltjes. Ja zijn – en niet zijn geweest – want ze staan nog als een huis. Dat is de grote kwaliteit van een vintage Champagne, of zoals de Fransen zeggen, van een millésimé. Nu is er dan de Moët & Chandon Grand Vintage 2009. Wéér zo’n kanjer. Hij kan zich meten met de nu al legendarische 2002. De topkwaliteit is in hoge mate te danken aan de eigenschappen van de druiven in het uitzonderlijke jaar 2009 – met een bijna in alles ideale groei- en rijpingsperiode. Maar de geweldige kwaliteit heeft ook te maken met het grote vakmanschap van Benoît Gouez, geniaal chef de cave, verantwoordelijk voor de Champagnes van Moët & Chandon. 


Klimaat en oogst van het jaar Het jaar 2009 begon niet veelbelovend. De winter was ijzig koud en het voorjaar was koel en nat – gelukkig ‘heeft elk nadeel z’n voordeel’: er was hierdoor geen schade door voorjaarsvorst (vorst aan de grond). De zomer die volgde, was prachtig. Juli, augustus en september waren droog, zonnig en warm. De druiven waren in 2009 dan ook perfect rijp op het moment van plukken. Natuurlijk horen druiven bestemd voor het produceren van Champagne ook de nodige zuren te hebben. Daar ontbrak het in 2009 gelukkig niet aan. In 2009 was het zuurgehalte in de druiven niet laag, maar gewoon gemiddeld. In 2009 was de rijpheid echter gewoon uitstekend. En de ervaring leert dat de meest gracieuze Champagnes komen van oogsten met volstrekt rijp fruit. Doordat 2009 perfect rijp fruit leverde, bezaten de druiven, naast veel suikers, ook veel aromastoffen. Benoît Gouez zelf zegt van de Moët & Chandon Grand Vintage 2009: ‘Het is alsof je hartje zomer in een heerlijk rijpe abrikoos, zo van de boom, bijt’.


Kleur: Bleek geel met snoeren van kleine, dynamische belletjes. Een feest op zich; Geur: Rijke neus van rijp, geel fruit. Perzik en abrikoos. Er zijn echter ook fijne florale tonen. En op de achtergrond zijn biscuit, vanille, gist en geroosterde amandelen. Dus heerlijk rijpe tonen met een frisse basis. Breed en complex.

Smaak: Voorin veel zachtheid en veel sap. De mousse, het koolzuur, is volstrekt geïntegreerd. In de mond veel wijn, body en esprit. Mild kruidig en zelfs iets honing. En in de afdronk de heerlijke frisheid van grapefruit. Strak droog en stimulerend.

Conclusie: Een uitermate geslaagde Moët & Chandon Grand Vintage 2009. Rijp, rijk, tegelijk fris, strak en met lengte. En alles in perfecte balans. Grandioos aperitief en door zijn allure perfect in combinatie met verfijnde gerechten.


Moët & Chandon heeft weer een prachtige Champagne afgeleverd. Waar we nú en de komende jaren geweldig van kunnen genieten. We herkennen in alles in deze Moët & Chandon Grand Vintage 2009 de filosofie van Moët & Chandon en haar chef de cave: (1) het tonen van de originaliteit van het oogstjaar; (2) cruciaal daarbij is een selectie van de beste basiswijnen van het mooiste fruit; en (3) uiteindelijk gaat het om de eigen interpretatie van de kwaliteiten van het jaar. Het is dus vanzelfsprekend een echte Moët & Chandon. Met een paar extra bijzonderheden: (1) er is meer wijn van pinot noir in verwerkt dan gebruikelijk. 2009 heeft het focus op pinot noir en dus heeft de wijn body en structuur; (2) de dosage is slechts 5 gram/liter en daarmee even laag als die in de Grand Vintage 2002. Echter voor het eerst staat op het etiket Extra Brut in plaats van het gebruikelijke Brut. En (3) op het achteretiket staan maand en jaar van het dégorgement: 2/17. De wijn heeft dus 7 jaar sur lattes gelegen en vervolgens na het dégorgement nog een half jaar in de kelders van Moët. Informatie waarmee de liefhebber blij zal zijn.

Moët & Chandon Grand Vintage 2009 Extra Brut verdient een mooi en ruim champagneglas – dus bij voorkeur géén flûte. Serveertemperatuur: rond 10° C – dus niet te koel, laat staan koud.

Alcohol %:
  • 12%
Druif:
  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier
Inhoud:
  • 75 cl
Land:
Frankrijk
Streek:
  • Californië
Wijnhuis:
Moët & Chandon Champagne

Heeft u vragen of wilt u telefonisch een bestelling doen?
Wij staan u graag te woord.

0172 820065 of info@lekkerflesjewijn.nl

Klantbeoordelingen
(9.3/10)
608 beoordelingen